Su nasıl içilmeli , sıcak , soğuk , kaynatılmış gibi vb. farkı nedir ?

su ne zaman içilir veya su ne zaman içilmeli

su ne zaman içilir veya su ne zaman içilmeli

Su nasıl içilmeli?

‘Su nasıl içilmeli?’ sorusu soranlar genellikle su içmenin yeri ve zamanı dışında suyun hangi sıcaklıkta içilmesi gerektiğini özellikle merak etmektedirler.

Suyu sıcak, soğuk, kaynatılmış gibi ve benzeri şekillerde içmek farklı sonuçlara neden olur mu? Soruyu şu şekillerde de sorabiliriz: Hangisi daha yararlı? Veya İçilen suyun ısısı yararını etkiler mi?

 Kilo yönetimi ile ilgilenenlerin soruları ise biraz daha farklı bir temele dayanmaktadır. 

Şişmanlığın önlenmesinde ve kilo kontrolünün sağlanmasında diyetisyenlere yöneltilen ‘Su iştah kontrolünü sağlar mı?’ sorusu önemli bir yer tutar.  Kısa yanıt  ‘evet sağlar’ şeklindedir. Hemen arkasından genellikle “Suyu sıcak mı ya da soğuk mu içmeliyim?” sorusu gelir.

 Suyun rolü farklıdır ve ideal kilo yönetiminde yaşamsal etkiye sahiptir

Önce yağ eritme ya da kalori yakma konusuyla ilgili soruya açıklık getirelim.. Suyun yaşamsal bir rolü var, su içenler daha sağlıklı besleniyor ve dolayısıyla suyun ideal kilo yönetiminde çok önemli bir rolü bulunuyor ancak su bu işlevini doğrudan kalori harcaması sağlayarak değil çok farklı şekilde yerine getiriyor.

 Kilo yönetimiyle ilgilenenlerin önemli bir kısmı kısa sürede yağ eritme ya da kalori yakma şeklinde ifade ettikleri kısa sürede fazla yağdan kurtulmak isteğiyle hareket ettiklerinden su dahil tüm yiyecek ve içeceklerin öyle bir etkisi olsun istiyorlar. Tek başına böyle yapabilen bir mucize yiyecek ve içecek de hiç yok zaten.

 “Soğuk su içince vücudun onu kendi sıcaklığına getirmek için fazla enerji harcanır mı?” sorusuna yanıt aranan bir araştırmada sıcak su içenlerin kalori harcama oranı, normal su içenlerle kıyaslandığında anlamlı bir fark bulunmamıştır.  Suyun sıcaklığı kilo vermede doğrudan belirleyici değildir.

İdeal kilo yönetimiyle ilgilenenler açıkladığım nedenlerle öncelikle suyu soğuk ya da sıcak olsun (bazı farklı etkileri olsa da) yeterli miktarda içmeden ideal kilo yönetimi sağlanamayacağını unutmamalılar.

 Bilinen bazı etkiler

Suyu farklı şekillerde içmenin bilinen bazı etkileri vardır: Soğuk su metabolizma hızını az da olsa arttırır, ılık su ise bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığın önlenmesine yardım eder. Soğuk suyla sıcak su arasındaki başka bir fark, mideyi terk etme hızlarıdır. Soğuk su mideyi 20 dakika içerisinde terk ederken, sıcak su için bu süre 80 dakikadır.

 Su içenler daha sağlıklı besleniyor

Araştırmalar, günlük sıvı ihtiyacının, büyük bir kısmını sadece sudan alanların genel olarak daha sağlıklı bir beslenme programı yürüttüklerini gösteriyor. Günlük sıvı gereksinimini sudan karşılayanlar daha fazla lif, daha az şeker ve daha az kalorili besin tüketiyor.

 Su nasıl içilmeli?

Açıklamalarımdan görüleceği gibi su yaşamsal ve ideal kilo yönetiminde önemli role sahip.  Bu nedenle yeterli miktarda suyun tüketilmesi gerektiğinden bireylerin arzu ettikleri ve sevdikleri sıcaklıkta su içmesi daha önemlidir.  Sudan daha etkili şekilde yararlanmak için şu konulara dikkat etmekte yarar var:

  1. Suyu yemeklerden önce içmekte fayda vardır. İdeal zaman yemeklerden 30 dakika öncedir. Bu süre özellikle gastrit, dumping sendromu, mide ekşimesi, ülser, kolit hazımsızlık veya gaz sorunu olanların sindirim sistemini sürece hazırladığı için önem kazanır.
  2. Yemeklerden 2-2.5 saat sonra içilen su, besinlerin yıkımıyla oluşan dehidratasyona engel olur. Bu süreç acıkma ile susuzluğun karıştırıldığı dönemlerdir. Atıştırma seçenekleri düşünmeden önce susuzluğun giderilmesi boş enerji alınmasını önler.
  3. Uzun bir uykudan sonra sabahları kalkar kalkmaz içilen bir bardak ılık su güne iyi başlamayı sağlar. Organları uyandırır, sindirimi kolaylaştırır. Özellikle sabahları aç karnına içine biraz da limon konularak içilen su, mideyi rahatlatır, sindirimi kolaylaştırır, vücut ısısını dengeler. En etkili laksatiftir.
  4. Yatmadan önce içilecek bir-iki bardak su rahat uyumayı sağlar.
  5. Su içme alışkanlığı olmayan bireyler çalışırken, kitap okurken, bir şeyler seyrederken yanlarında gereksinimi karşılayacak miktarda su bulundurmalı ve belli aralıklarda içerek bitirmeyi hedeflemelidir. Bu yöntem, alışkanlık kazanmak için yapılan en etkili yollardan biridir.  Bir süre sonra su içmeyi ister hale gelindiği alışkanlığının oluştuğu görülmektedir.

Sonuç;

Bir bütün olarak baktığımızda su, vücut bileşimde kapladığı büyük yer ve yaşamsal oluşu nedeniyle değerlendirilen 6 temel besin ögesinden bir tanesidir.  Susama hissi geliştiğinde vücutta yüzde 1’lik su kaybı oluşmuş demektir. Bu nedenle su içmek için önemli olan susamayı beklenmeden susuzluğu gidermek olmalıdır.

Arabası olanlar bilir, benzin bitmeden deposunu doldurma telaşına kapılırlar ve ertelemeden doldururlar aynı bunun gibi vücudun da susuz kalmadan su içilmesi prensip haline dönüştürülmelidir.

kaynak: pinarsu.com.tr

Bu yazı Beslenme, Genel içinde yayınlandı ve , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın