Ev Hanımlarının Kilo Alma Sebepleri

Kilo kontrolüBu günkü  yazımda sizlere ev hanımlarının kilo alma sebepleri hakkında bilgi aktarmaya çalışacağım.

Ev hanımı olmak kolay bir iş değildir. Bir evi ve içindekileri çekip çevirmek büyük emek ve çaba ister. Ancak ev hanımları, tüm çalışmalarına ve tüm gün boş durmamalarına rağmen, genelde kilo almaya daha eğilimli olurlar. Onca çabaya ve emeğe rağmen yine de kilo almak biraz haksızlık gibi görünse de bunun ardında yatan bazı sebepler var. Bu sebeplere dikkat edilirse bu durum düzeltilebilir. O sebeplerin neler olduğunu anlatmaya çalışalım.

Motivasyon eksikliği

Her şeyden önce kendinize değer veriniz ve kendinizi motive ediniz. Sözlerin bilinç üzerindeki etkilerini hafife almayınız. “Ben değerliyim ve önemliyim!” diye düşününü, sonunda buna kendiniz de ikna olacaksınız. Değerli olduğunuza ve güzel şeyleri hak ettiğinize inandığınızda, bunları elde etmek için kendinizde gerekli gücü ve motivasyonu bulacaksınız.

Plansızlık

Ciddi işleri plansız şekilde yapmaya kalkışmak kargaşa enerji ve zaman israfına neden olur.  Ev işlerini planlı bir şekilde yapın. Tüm işi bir gün içinde bitirmenin imkânsız olduğunu hatırlayınız, çok büyük ve yorucu işleri parçalara bölerek yapınız.

Zaman yönetimi tüm işler için gerekli ve önemlidir. Ev işlerinizi günün belirli zamanlarına ayırın, o zaman içinde hangi işleri yapacağınıza karar verin ve bu planınıza sadık kalmaya çalışınız. Planınıza sadık kaldığınızda hem başka işlere hem de kendinize ve sevdiklerinize ayıracak zamanınız kalacaktır.

Yemek yaparken atıştırmak

Gün içinde yapılan birkaç çeşit yemeğin her birinin tadına ve kıvamına bakmak, bir iki ara öğün kadar kalori alınmasına sebep olabilir. Yemeklerin tadına bakarken alınan kalorileri, genelde hesaba katmayız. Bunlar toplamda önemli miktarlara kalori alımına denk gelir. Yemek tadarken alınabilecek kalorileri hafife almayınız.

Gün içinde atıştırmak

Yemek yapmayı bilen ve evde duran ev hanımlarının kilo alma potansiyelleri daha fazladır. Elimizin altında yemek varsa yeriz; acıktıysanız ve mutfakta da becerikliyseniz sevdiğimiz şeyleri hazırlayıp yersiniz. Fakat bunun farkında olursak önlemini almak daha kolay olur. Yemek becerilerinizi hafif ve lezzetli akşam yemekleri için saklayın. Evde kalorisi yüksek  sayılabilecek; pasta, börek, hamur işi tarzı şeyler bulundurmayınız.

 Teknolojinin sağladığı kolaylıklar

Teknoloji sayesinde ev işlerine harcanan enerji yarıdan bile daha az miktarlara düşmüş durumda. Ev işleri yine de zor; ama eskiye göre çok daha az kalori yaktırıyor. Bu açığı telafi etmenin yolu hareket etmek için her fırsatı değerlendirmektir. Biraz daha hareket etmek için ev içinde kendinize fırsatlar yaratın.

 Kendine zaman ayırmamak

Kendinize zaman ayırın ve değerli olduğunuza inanın demiştik; kendinize ayıracağınız zamanı kullanacağınız yer burası. En yoğun ve ağır işlerde bile bir öğle arası molası vardır. Siz de kendinize böyle bir zaman ayırın ve evden çıkırak tempolu bir yürüyüş yapın. Yemeğin pişmesini beklerken, çamaşır veya bulaşık makinesinin durmasını beklerken de kendinize böyle fırsatlar yaratabilirsiniz. Her gün yapacağınız 30-45 dakikalık tempolu yürüyüşlerin sağlığınıza çok olumlu katkıları olacağını unutmayınız.

 Günlerde yenen yemekler

Herkes yeteneklerini sergilemek ister. Ev hanımları bir araya geldikleri misafirlikleri ve çay saatlerini bunun için fırsat olarak kullanırlar. Bunun sonucunda da herkes bol miktarda kalori alır. Siz, arkadaşlarınızı farklı tatlar denemeye teşvik ediniz. En düşük kalorili ve lezzetli yemekleri yaparak, onlara hem lezzetli hem de sağlıklı yemekler yapılabileceğini gösterin. Böylece hem onların hem de kendinizin sağlığını korumuş olursunuz. Tuzu azaltın, kızartmalardan özellikle uzak durun ve mayonez gibi sosları kullanmaktan kaçınınız.

Bir önceki yazımız Su İçmenin Faydaları Nelerdir? Su İçerek Zayıflamak başlıklı makalemiz de ilginizi çekebilir.

Bu yazı Beslenme, Genel içinde yayınlandı ve , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

1 Responses to Ev Hanımlarının Kilo Alma Sebepleri

  1. Geri bildirim: Yaz Bitiyor, Sağlığa Dikkat! | Sağlıklı Yaşam

Yorum bırakın